Jogurt to prawdopodobnie jedno z twoich ulubionych śniadań lub przekąsek na wynos. Jest dobrym źródłem białka – ważnego dla silnych mięśni i kości – oraz zawiera mnóstwo zdrowych dla jelit probiotyków. Ale niektóre jogurty zawierają zwykle dużo cukru. Więc czy to naprawdę jest takie zdrowe?
Krótka odpowiedź brzmi: tak. „Biorąc pod uwagę, że jest pełen probiotyków, wapnia, potasu i białka, jogurt jest jednym z najzdrowszych pokarmów, jakie można jeść” – mówi Karen Ansel, M.S., R.D.N.
Poniżej szczegółowo opisujemy wszystko, co musisz wiedzieć o korzyściach zdrowotnych jogurtu:
Jogurt grecki a jogurt zwykły: który jest lepszy?
Pod pewnymi względami jogurt grecki jest w rzeczywistości bardzo podobny do zwykłego jogurtu.
Ale Ansel mówi, że jogurt grecki ma o wiele więcej białka niż zwykły jogurt (23 gramy w porównaniu z 12 gramami). Jest też ogólnie mniej węglowodanów i cukru.
I chociaż 16 gramów cukru na porcję zwykłego jogurtu wygląda na dość wysoką zawartość, należy pamiętać, że każdy jogurt naturalnie zawiera cukier. Ansel mówi, że naturalny cukier jest równoważony przez całe białko, wapń i potas, które są w nim zawarte.
Jednak jogurty smakowe (bez względu na to, czy są zwykłe, czy greckie) często zawierają dodatek cukrów i substancji słodzących, które znacznie zwiększają ilość cukru. Omiń je i dodaj własne w postaci owoców, cynamonu, miodu lub syropu klonowego, jeśli to konieczne.
Wadą jogurtu greckiego jest to, że przetwarzanie (w szczególności naprężanie, które nadaje jogurtowi greckiemu jego wyjątkową, gęstą konsystencję) usuwa około połowy wapnia, według Harvard School of Public Health. Wiele marek dodaje z powrotem suplement wapnia, ale dla pewności sprawdź etykietę.
W przeciwnym razie oba rodzaje mają wszystkie inne korzyści zdrowotne, więc Ansel sugeruje wybranie tego, co lubisz najbardziej.