Och, kapusto, jesteś taka pyszna! Mogę cię jeść cały czas i to robię. Śniadanie, obiad i kolacja… Na przekąskę? Tak, oczywiście!
To – obniżające poziom cholesterolu i ryzyko raka – doskonałe źródło witamin K, C i B5 może wydawać się nieciekawe, gdy się na nie najpierw spojrzy, ale poczekaj. Możesz jeść to warzywo na surowo, w sałatkach, warzywach / sajgonkach… w postaci soku z kapusty – to wszystko z pewnością super, ale gotowana kapusta to największaprzyjemność!
Bigos, polska potrawa z kapusty, znana po angielsku jako gulasz Myśliwski… jest boska. Kapusta kiszona, domowa – jako dodatek do obiadu… o tak. Francuski kapuśniak, gołąbki… ok, teraz jestem głodny. To wszystko są świetne przepisy na kapustę, ale nie tym się dzisiaj zajmujemy. Dziś przyglądamy się prostemu bigosowi, może być wegański, ale odrobina mięsa (zwłaszcza mięsa z tłuszczem) sprawia, że smakuje o wiele lepiej. Gorąco polecam dziś wypróbowanie tego cudownie łatwego w przygotowaniu przepisu na bigos.
Korzyści zdrowotne
Bigos to znaczące źródło przeciwutleniaczy (polifenoli), które pomagają zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne w organizmie (profilaktyka raka) i pomagają w redukcji stanów zapalnych!
Glukozynolany, polifenole przeciwutleniające i glutamina to składniki odżywcze zawarte w kapuście, które pomagają w leczeniu przewodu pokarmowego i potencjalnych wrzodów żołądka. Wykazano również, że kapusta ma właściwości zmniejszające przerost bakterii w jelicie cienkim i żołądku.
Bigos pomaga w redukcji cholesterolu w organizmie – będąc dobrym źródłem błonnika, kapusta emulguje sole żółciowe (które są wytwarzane z cholesterolu) i zamiast być ponownie wchłanianymi z powrotem do organizmu, sole żółci są wyrzucane wraz z błonnikiem. Więcej cholesterolu jest pobieranych z nowej żółci, co z czasem obniża poziom cholesterolu w organizmie.